En lapp på dörren med texten: "Söker du för mässling? Dörren till höger".
1 av 3
Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
En kvinna och en man i medelåldern läser på ett papper.
2 av 3
Jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker och Magnus Brink, som är vårdenhetsöverläkare på infektons IVA. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Mässlingutbrott på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
3 av 3
Mässlingutbrott på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: TT/Heinz F Eichenwald
GÖTEBORG

Läkare: Fler riskerar att smittas av mässlingsutbrottet

1:12 min

Ytterligare ett fall av mässling kunde konstateras i Göteborg igår och ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset utesluter inte att fler kan komma att smittas.

Sahlgrenska universitetssjukhuset gick in i så kallat stabsläge med extra beredskap och extra personal för att kunna spåra eventuella smittade. Arbetet fortsätter med att kartlägga hur många som kan ha smittats av mässlingen i Göteborg.

Magnus Brink, vårdenhetsöverläkare på infektions-IVA på SU Östra, tycker att vaccinationsprogrammet som finns i Sverige ska följas.

– Det finns ju av goda skäl, och ett av de riktigt goda skälen är att förhindra stor spridning och epidemier av mässling som vi hade i Sverige fram till 60-talet.

Sahlgrenska fortsätter att kontakta personer som kan ha utsatts, säger jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker till P4 Göteborg. Totalt åtta har smittats av mässlingen sen i början av december. Ann Haglund Olmarker tror att risken är stor för fler fall.

– Det är ju många som varit exponerade för smittan. Vi gör aktiv smittspårning och det gäller flera hundra personer. De flesta har vi fått kontakt med, men det kvarstår en handfull som vi ännu inte har fått kontakt med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista