Svensk-kanadensare Victor Olson, född i Spekeröd 1893, med sin fru och sina barn.
Svensk-kanadensare Victor Olson med sin fru och sina barn 1947. Foto: Yngve Olssons arkiv.
GÖTEBORGARE I ALLA VÄRLDENS HÖRN

Victor missade Titanic och blev borgmästare i Kanada

4:59 min

På en liten gård i Spekeröd fanns en familj med femton barn. Hälften av dem utvandrade, de flesta till Kanada – bland dem Victor Olson. En resa som kunde slutat redan 1912 då han bokat biljett till Titanic.

På en av de mindre gårdarna i byn Gössby i Spekeröd i Stenungsunds kommun bodde familjen Olsson. Föräldrarna Johan och Josefina var båda från Tjörn där de även gifte sig och bodde första åren av sitt gemensamma liv, men 1889 flyttade de till Spekeröd.

I familjen föddes mellan 1877 och 1900 hela 15 barn, varav 14 nådde vuxen ålder. Sju av dem lämnade Sverige och for västerut, en av dessa åtta återvände dock till Sverige efter några år, för att efter föräldrarnas död ta över gården i Spekeröd. 

Bokad på Titanic
Viktor Olsson var född 1893 och reste till USA på våren 1912, blott 19 år gammal. Han och kompisen John på Harås hade bokat biljetter för resa med den nya atlantångaren Titanic för sträckan mellan England och New York men John blev sjuk och resan sköts upp en tid, biljetterna bokades om. Det var tur det för blott en mindre del av de ombordvarande överlevde när fartyget sjönk under sin jungfruresa.

Bytte land mot stad
Viktor blev, liksom flera av sina syskon, så småningom nybyggare i Kanada, närmare bestämt i provinsen Alberta. Men efter några års bondeliv så bytte Viktor med familj lantliv mot stadsliv – de flyttade till provinsen Saskatchewans huvudstad Regina.

Där blev Viktor byggmästare och fastighetsägare. Han ägnade sig också åt politik i den kanadensiska provinshuvudstaden, vars vice borgmästare han var under en tid. Detta framgår av Viktors brorsbarn Yngve Olssons nyutkomna bok om sin släkt. 

Besök i hembygden
År 1947 besökte Victor Olson sitt fädernesland för första gången sen han lämnade Sverige, 35 år tidigare. Hans hemgård i Gössby brukades då av brodern Gustaf med familj och på olika platser i Sverige hade han sammanlagt fem syskon som ännu var i livet.

Viktor dog i Regina, Saskatchewan 1972. 79 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista