Sopkaos
1 av 3
En bild tagen av en boende i Lövgärdet under julhelgen. Foto: privat
sopkärl
2 av 3
Ett av många fulla sopkärl under julhelgerna. Foto: Simon Rissvik/SR
män i reflexoutfit
3 av 3
Bato, till höger i bild, tillsammans med kollegorna som röjer upp vid återvinningsstationerna i Lövgärdet. Foto: Simon Rissvik/SR

Överfulla sopkärl i jul

2:54 min

Storkonsumtion av mat, dryck och julklappar leder till sopkaos vid stadens återvinningsstationer och sopkärl.

– Det händer tyvärr ganska ofta att här blir överfullt. Ibland kommer man inte fram till att kunna slänga någonting, säger Annika Johansson som bor i Lövgärdet.

På Fänkålsgatan i Lövgärdet slänger Annika Johansson och hennes man sina sopor efter julhelgen. Det är förmiddag och sopbilarna har tömt sopkärlen för bara några timmar sedan men redan nu börjar de bli fulla igen. Flera förbipasserande vittnar om att sopkärlen ofta är fulla här, speciellt under helger som jul och påsk.

I en grupp på Facebook för boende i området har flera bilder lagts ut på överfulla sopkärl, "bedrövligt att det inte sköts ordentligt" skriver någon, "är kärlen fulla så får man ta med sig soporna hem igen" skriver en annan.

Några hundra meter bort på Vaniljgatan ligger nästa sopsortering, här jobbar Bato och två kollegor med att röja upp runt sopkärlen.

– Det är hela tiden mycket skräpigt. Vi jobbar väldigt mycket. Under julhelgen jobbar vi hela tiden. På juldagen jobbade vi tolv timmar, säger Bato.

Situationen är inte unik för Lövgärdet, soprum och sopkärl över hela stan är fulla, det berättar Yasar Aydin, gruppledare på Renova som ansvarar för sophämtningen.

– Det är överfullt överallt. Det finns inga utrymmen längre. Det är ett jättejobb för sopåkarna som är ute och kör. De kommer knappt in i soprummen, säger han. 

På Renova råder ingen julefrid, det är långa dagar för dem som jobbar under jul och nyår. Yasar Aydin säger att man är väl bemannade och att sopbilarna rullar extra under helgerna, men det räcker inte till. Och de överfulla sopkärlen lockar också till sig några av stadens mindre uppskattade invånare, råttorna. 

– Det är fullt av råttor i hela stan. I alla sopkärl mer eller mindre. Jag var ute idag och hittade fem råttor. De är inte rädda för oss längre, de är vana vid att träffa folk, säger han. 

Yasar Aydin ser ingen snabb lösning på problemen som återkommer varje år, överfulla sopkärl under julhelgen får man räkna med, men han tycker att Göteborgarna kan planera sin sophantering lite bättre. 

– Alla slänger samtidigt så man får tänka efter lite. Kanske får man planera lite och inte slänga allt på en gång. Så att vi hinner med, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista