ÅRET I NYHETER

Nazister och skjutningar i nyheterna 2017

11 min

När nyhetsåret 2017 sammanfattas så minns vi ett år med både firanden och våldsamma händelser som fått människor att engagera sig.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

– Ett år som alla år, både bra och dåligt. Vi på P4 Göteborg har firat 40 år och korat Ruben Östlund till årets göteborgare. Men nyheter är som de framställs ofta mindre roliga, som brandbomben mot synagogan som upprörde många människor, säger P4 Göteborgs agendachef Thomas Björklund som sammanfattar nyhetsåret.  

Under 2017 har det varit en del skjutningar i Göteborg, men färre än tidigare år. Thomas Björklund lyfter särskilt fram den som hände vid Lövgärdesskolan. 

En händelse som fortfarande är ouppklarad, där en omtyckt lärarvikarie sköts i sin bil utanför skolan inför flera elever. Mordet fick många göteborgare att engagera sig i bland annat fackeltåg. 

– Här fanns ett försök från många boende att vilja förändra, men också en uppmaning från politiker att fördelning av resurser skulle förändras. 

Mordet i Lövgärdet satte fokus på skjutningar och gängkriminalitet och ledde till P4 Göteborgs stora satsning #vapenfristad där målet var att titta på lösningar. Två reportrar åkte till Toronto i Kanada och till Manchester i Storbritannien för att höra hur de fått bukt med skjutningar där. 

Under 2017 fyllde P4 Göteborg 40 år vilket firades med en direktsändning vid Brunnsparken med gäster och livemusik med bland andra Uno Svenningsson. 

Nyhetsåret 2017 i urval: 

Har du nyhetstips? Kontakta oss!