Stekta eller friterade fyllda asiatiska degknyten, med ätpinnar och sojasås.
1 av 2
Arkivbild: Kinesiska dumplings. Foto: Leif R Jansson / TT
Festdukning inför nyårsfirandet
2 av 2
Festdukning inför nyårsfirandet Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så fixar du lättlagad asiatisk nyårsmeny

Kocken Andreas Palm besöker morgonstudion och tipsar och billiga och lättlagade läckerheter till nyårsbordet, gyoza och pickles.

Vi bad Andreas Palm, som vanligtvis jobbar som kock på Dubbel Dubbel i Göteborg, tänka ut nåt snabbt och enkelt och billigt för den som inte har bestämt än vad som ska ätas på nyårsafton. 

Andreas Palms härliga nyårsmiddag med gyoza och pickles
 

Du behöver:

Gyozadegplattor, 1 paket (köp dom tunnaste du hittar i asiatisk livsmedelsbutik)

Fyllning:

  • Vitkål, ca 300 gram eller ett halvt huvud
  • Purjolök eller salladslök, 1 st eller ett knippe
  • Fläskfärs alt quornfärs, 400 gram
  • Ingefära, ca 8-10 cm
  • Vitlök, 4 klyftor eller 1 "King solo"
  • Sesamolja, 1-2 msk
  • Ljus soja, 2-3 msk
  • Salt, socker och malen vitpeppar, efter smak
  • Matolja, 
  • 350 g fläskfärs

 

Dippsås:

  • Ljus soja
  • Risvinäger eller vitvinsvinäger
  • Chiliolja (köp i asiatisk livsmedelsbutik)
  • Sesamolja

 

Gör fyllning:
Finmixa vitlök och ingefära i matberedare. Dela vitkål och lök i mindre bitar och kör också dom i matberedare men inte alltför finmixat. Låt lite bitar vara kvar för "crunch". Lägg i bunke och blanda med färsen samt resterande ingredienser. Det ska vara ca hälften kött och hälften grönsaker. Gör ett litet stekprov så smakerna sitter där dom ska.

Smaka upp med mer kryddor om det behövs. 

Gör gyoza:
Lägg ett gyozaskinn i handen och lägg på en rågad tesked med fyllning. Inte för mycket då det kan bli svårt att få ihop den då. Fukta ena sidan med vatten (en blomspruta funkar fint) och vik ihop den fuktade sidan så det bildas en halvmåne. Vik ihop så det bildas 5-6 veck på "kammen". Lägg platt på plastfolieklädd tallrik. Ska dom inte stekas med en gång så är det bättre att frysa dom och steka vid behov. 

Steka gyoza:
Häll ett tunt lager matolja i varm stekpanna. Lägg i gyoza fint jämte varandra och stek till fin yta undertill. Häll på ett halvt glas vatten och lägg på ett lock på stekpannan. Låt gyozan ånga sig klara. Ta sen av locket när nästan all vätska kokat bort. Sänk temperaturen och koka bort resten och låt sen undersidan bli krispig igen. Ta försiktigt upp med stekspade och lägg upp med stekytan uppåt. 

Äta gyoza:
Ställ fram dippskålar och låt gästerna blanda sin egen sås. Hälften/hälften av soja och vinäger brukar vara bra. 

Smaksätt lätt med oljorna.

Ät gärna med kimchi, gurkpickles och inlagd rödlök.

 

Gurkpickles:

  • Gurka, 1 st
  • Salt
  • Ljus soja
  • Rostade vita sesamfrön
  • Vitlök, finmixad
  • Koreanskt chilipulver, Gochugaru, 2-3 msk (köp i asiatisk livsmedelsbutik)
  • Sesamolja
  • Risvinäger, gärna japansk

Skiva gurkan ganska tunt och salta lätt. Låt stå i 10 minuter. Häll av vätskan som bildats. Smaka så det inte är för salt. Om så är fallet skölj i vatten och låt rinna av i sil. Mortla sesamfrön och vitlök. Blanda med gurkan och smaksätt med resterande ingredienser. Det ska vara salt av soja, syrligt av risvinäger, kryddigt av chili och vitlök, nötigt av sesamfröna samt fylligt av sesamoljan.

 

Inlagd rödlök:

Rödlök, 2 st

Gari (japansk inlagd sushi-ingefära), 1 liten förpackning med tillhörande vätska (finns i välsorterad livsmedelsbutik)

Salt

Strimla rödlöken fint och salta lätt. Låt stå i 10 minuter. Häll av garin men spara vätskan. Strimla gari fint. Krama ur vätskan ur rödlöken. Smaka så det inte är för salt. Blanda rödlök och gari och häll på vätskan.

 

Kimchi:
Lite sent påtänkt nu att göra egen så köp färdig istället. Gärna en "färsk" från kyldisken i välsorterad asiatisk livsmedelsbutik.

Doppa gyoza i såsen, ät med pickles och ris vid sidan om, om så önskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista