Fyrverkeri över Göteborg under nyårskvällen. Foto: Andreas Kron/Sveriges Radio
Foto: Andreas Kron/Sveriges Radio

Allt färre säljer fyrverkerier

1:38 min

Antalet butiker som vill sälja fyrverkerier inför nyårsfirandet fortsätter att minska.

På bara två år har antalet tillståndsansökningar för fyrverkeriförsäljning minskat med 70 procent i Göteborg.

Sedan i onsdags har nyårsraketerna funnits att köpa i butiken där Abdulkader Houso jobbar, och det säljer bra, precis som alltid. Men nu har butiksägaren bestämt sig för att 2017 blir sista året av fyrverkeriförsäljning.

Antalet återförsäljare av nyårsraketer minskar i raskt takt. Det visar Räddningstjänsten Storgöteborgs siffror över hur många som söker tillstånd för fyrverkeriförsäljning. I år var det bara 13 butiker som sökte, 2015 var de 41 stycken.

Bo Carlsson är ansvarig för enheten som prövar tillstånden. Minskningen tror han beror på en ökad medvetenhet om de risker och miljöpåverkan raketerna har. Dessutom kan det vara besvärligt att sälja fyrverkerier.

För Abdulkader och hans kollegor i butiken i Tynnered är grannarnas önskningar om mindre fyrverkeriförsäljning viktigare än pengarna som försäljningen genererar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista