Minderåriga förbjuds sola solarium

2:19 min

Den 1:a september 2018 kommer en ny lag att träda i kraft som förbjuder personer under 18 år att sola solarium i Sverige.

Tanken med lagen är att minska antalet hudcancerfall. Johan Gulliksson arbetar som utredare för Strålskyddsmyndigheten menar att arbetet med att informera om risken för hudcancer inte har hjälpt i den mån man hoppats och därför har man beslutat att nu införa lagen.

Man har sett en ökad risk för hudcancer om man solar i solarium. Det man även har sett är att om man börjar sola i unga år så är det en ökad risk jämfört med om man börjar när man börjar sola i äldre år, säger han. 

Anders Johansson är ägare till ett av Meddos solarium i Göteborg och han tror inte att det går att minska antalet hudcancerfall med hjälp av lagen. 

– Jag tror inte att det är det som är problemet egentligen. Det kan vara andra saker som charterresor som är bra mycket farligare än att sola solarium, säger Anders. 

Vad kommer det här innebära för er?

– Vi kommer att behöva invistera ungefär 100.000 kronor på ett nytt betalsystem och det slår hårt på oss som är småföretagare. Vi omsätter inte så mycket pengar och vi har inte de resurserna riktigt, men vi måste ju följa lagen, menar han. 

Hur ska ni som är ägare till obemannade solarier kunna hålla koll på att minderåriga inte solar där? 

– Det kommer att bli system där man kan ladda ner en app där man måste ha mobilt bank-ID för att sola, det har fungerat i Norge så jag tror att även Svenska myndigheter kommer att vara nöjda med det systemet, säger Anders.

P4 Göteborg träffade på Filip Netterblad som var på väg till ett solarium där han skulle sola och han tycker att det är bra att det införs en åldersgräns.

– Det är som röka eller snusa, det är en hälsoaspekt. Sedan om man väljer att göra det är en annan grej. Anledningen till att jag gör det är för att få lite mer färg på kroppen, säger han.