133 bostadsrätter i Mölndal blir hyresrätter

2:02 min

I Mölndal ska det växa upp 133 lägenheter, byggda av Wallenstam. Fast det som var tänkt att bli bostadsrätter blir nu i stället hyresrätter eftersom bostadsrättsmarknaden är så skakig.

På fredagen kom ännu ett tecken på en kraftig inbromsning på den svenska bostadsmarknaden. Fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar ytterligare tre pågående bostadsrättsprojekt till hyresrätter. 

Det är onödigt att kanske bli stående med halva huset sålt, så vi satsar på hyresrätten där, säger vd Hans Wallenstam till Ekot.

Det är ett byggprojekt i Mölndal och två i Stockholmstrakten där Wallenstam nu omvandlar tänkta bostadsrätter till hyresrätter. Totalt handlar det om 288 lägenheter.

Redan i höstas kom ett liknande beslut från det börsnoterade bolaget, som är en stor fastighetsägare i Göteborg och Stockholm med omnejd.

Efter många år med kraftiga prisuppgångar har priset på bostadsrätter generellt i landet sjunkit under hösten med fyra procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Köparna är lite osäkra på om det är toppriser man betalar, så just nu är man lite avvaktande på att köpa bostadsrätter, säger Hans Wallenstam.

För att möta en tuffare marknad försöker företag som producerar nya bostadsrätter med till exempel senarelagd produktionsstart, erbjudanden om avgiftsfria månader eller, som nu, att Wallenstam omvandlar tänkta bostadsrätter till hyresrätter.

Fast Hans Wallenstam låter inte oroad för sitt bolags framtid.

 

– Vi har stark balansräkning, vi har förmåga att omvandla bostadsrätt till hyresrätt och räntan ser jag ingen oro i heller. Däremot för bolagen som bara jobbar med bostadsrättsproduktion, utveckling i olika faser, kan det bli lite svettigt de närmaste åren, avslutar Hans Wallenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista