Ett barn vaccineras i överarmen.
Arkivbild. Foto: Onsøien, Ole Gunnar/TT/NTB Scanpix

Oro kring mässlingsmitta

1:16 min

Oron kring den mässlingsmitta som hittills drabbat tolv personer i Göteborgsområdet märks hos vårdguiden 1177 där allt fler ringer med frågor om riskerna.

– Det skapar en viss oro. Men det är ett begränsat utbrott och få har exponerats, säger Ann-Louise Andersson, områdeschef på vårdguiden 1177 i Västra Götaland. 

Bland de som är födda efter 1980 är de allra flesta vaccinerade med två doser av vaccinet MPR och har därför ett fullgott skydd livet ut.

Har man bara fått en dos, vilket var vanligt mellan 1970 och 1980 så kan det vara en varierande grad av immunitet. Om att man ska, eller har varit, i miljöer där det finns mässlingssmitta så kan det vara bra att ta ytterligare en dos, berättar Ann-Louise Andersson. 

För personer födda före 1960 är risken liten att smittas, mässlingen var en vanlig barnsjukdom på den tiden och har du varit sjuk en gång är du immun resten av livet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista