Mats Ekblad Boplats.
Mats Ekblad Boplats. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Bostadskön i Göteborg växer

1:42 min

Allt fler står i kö på Boplats i Göteborg, nu en bra bit över 200 000 personer. Sedan tar det dryga fyra och ett halvt år eller i genomsnitt 1 697 dagar att få en bostad där.

– Antalet i kön ökar hela tiden och nu är det 218 000 betalande medlemmar, säger Mats Ekblad som är informatör på Boplats och berättar att antalet lägenheter gått ner igen, mest beroende på att Chalmers Studentbostäder lämnade i mars.

– Vad som är roligt är att vi fått fler privata lägenheter, så nu är det ungefär lika många lägenheter från allmännyttan som från privata fastighetsägare.

6 825 lägenheter förmedlades av Boplats förra året och det tog allt längre tid att få en, i genomsnitt dryga fyra och ett halvt år eller 1 697 dagar - David Okafor är en av alla tusentals sökande:

 – Mycket mycket svårt, jag är så mycket ledsen. Nästan två år har jag väntat på bostad och har inte fått någonting. 

Hur bor du idag då? 

– Jag bor hos en vän och jag har ett barn som vill komma hem och vill bo med mig. Men med denna situation kan jag inte bo med min son.

Vad tror du du kan få för hjälp av Boplats?  

– Det är hopplöst, jag har inget hopp alltså. 

Fakta Boplats:

Antalet privata lägenheter har ökat under senare år, vilket innebär att de nu utgör nästan hälften av alla lägenheter på boplats.se. Antalet lägenheter från allmännyttan har däremot minskat något.
Även det totala antalet lägenheter på boplats.se har gått ned, vilket till största delen beror på att Chalmers studentbostäder lämnade Boplats i mars förra året.

Genomsnittet av antal Dagar hos Boplats för den som fått en lägenhet under 2017 är 1.697. 

Antalet registrerade förtsätter att öka. Den sista december var 218.200 registrerade vilket är 26.707 fler än ett år tidigare.

Genomsnittet för lägenheter i Göteborg från de kommunala bolagen är 2.265 dagar jämfört med 1.269 hos privata hyresvärdar för 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista