Marcus Toremar, regionschef på Migrationsverket väst.
Marcus Toremar, regionschef på Migrationsverket väst. Foto: Simon Rissvik/SR Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Osäker framtid för 600 anställda

1:36 min

Färre asylsökande till Sverige tvingar myndigheten att skala ner kraftigt. På flera orter har personalen redan fått besked om varsel, men inte i Göteborg.

– Det har varit en tid som präglats av växtvärk. Vi har expanderat med 100 procent.

Marcus Toremar, chef för migrationsverket väst tror inte att någon myndighet tidigare gått igenom en liknande förändring som migrationsverket gjorde med start hösten 2015.

Då rullade tåg efter tåg in på Göteborgs centralstation med flyktingar från företrädesvis krigets Syrien, upp mot 3000 i veckan. I Göteborg växte myndigheten snabbt från 300 till 600 anställda för att kunna hantera söktrycket.

– Vi är i stort sätt färdiga med det. Vi har jobbat av de sökande som kom under 2015 och även i viss mån de som kom under 2016 och 2017, säger han. 

Idag kommer 60 till 70 asylsökande till Göteborg varje vecka, en återgång till läget innan den stora flyktingströmmen till Sverige menar Marcus Toremar och myndigheten måste nu banta.

– Hela myndigheten minskar med någonstans mellan en tredjedel och hälften, det innebär såklart vissa volymer för oss också, säger han. 

Men till skillnad från flera andra orter i landet måste de drygt 600 anställda i Göteborg vänta på besked om framtiden.

– Vi är inte färdiga med det. Verksamheten kommer att minska i Göteborg. Om det sen innebär en arbetsbrist eller om vi minskar på andra sätt, det vet vi inte helt säkert, vi räknar på det, säger Marcus Toremar. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista