Tommy Ivarsson i studion
Tommy Ivarsson i Vinterstudion Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio

Tommy Ivarsson vill sätta ljuset på organdonation

1:43 min

Tommy Ivarsson från Kungälv röstades fram till Vinervärd av lyssnarna. På nyårsdagen sändes hans Vinter i P1 - ett program om att leva vidare efter att det allra värsta har hänt.

Tommy Ivarssons röstades även tidigare fram till lyssnarnas Sommarvärd. Och programmet som sändes i somras handlade om vad som händer när ens barn drabbas av en livshotande sjukdom.

Sonen Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros och väntade i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han femton år gammal.

På nyårsdagen sändes Tommy Ivarssons Vinter i P1, ett program som handlar om att gå vidare och att hitta sin väg i det.

– Jag använder min och vår historia till att sätta ljuset på organdonation och på alla familjer som har det väldigt tufft där ute. Vi har ju levt i den världen och kan identifiera oss med det. Jag ser det som ett privilegium att få vara deras talesperson, säger Tommy Ivarsson.

I vår kommer boken Hudlös: en berättelse om livsmod där Tommy Ivarsson berättar om sin sons sjukdomsperiod utifrån en pappas perspektiv.

– Jag vill fortsätta den här berättelsen. Den kom naturligt eftersom reaktionerna efter Sommarprogrammet var så enormt många. Jag förstod att många ville höra mer. Och det häftiga är att det är väldigt många män som hört av sig och varit duktiga på att formulera sina känslor. När någon vågar vara naken i sina berättelser öppnar det upp nya rum. Om han vågar, så vågar jag liksom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista