Nytränade Ulla Wallström, Sigurd Wallström och Ann-Marie Olnebratt utanför gymet i Göteborg.
1 av 2
Nytränade Ulla Wallström, Sigurd Wallström och Ann-Marie Olnebratt utanför gymet i Göteborg. Foto: Peter Stenberg/SR

Professor: Så åldras du lyckligt

3:17 min

Snart kommer var fjärde svensk vara över 65 år. Professor Ingemar Skoog berättar hur man ska göra för att få ett så friskt, långt och lyckligt liv som möjligt.

Ingemar Skoog är professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap - Centrum för åldrande och hälsa på Göteborgs Universitet. Forskare från olika håll i Göteborg jobbar tillsammans i med ett projekt som handlar om att öka kunskap om åldrande och äldres kapacitet.

– Vi måste komma i håg att åldrandet inte är jämlikt. Folk som haft tunga jobb blir nedslitna tidigare, de borde kanske gå i pension i sextioårsåldern. En del kanske måste gå tidigare i pension, och då måste vi hitta ett system för det, säger han till P4 Göteborg. 

Hur ska man då göra föra att få ett så friskt och långt liv som möjligt? 

– Man ska inte röka, man ska motionera, äta grönsaker och kolla så att man inte har för högt blodtryck eller för höga kolesterolvärden. Och att hålla i gång hjärnan. Sedan är det ett lotteri, man kanske gör allt rätt och så drar man en nitlott i alla fall. Men man kan i alla fall påverka sin egen möjlighet. Och det allra viktigaste är att behålla sin nyfikenhet på livet och att fortfarande vilja uppleva något.

P4 Göteborg träffade 80-plussarna paret Ulla och Sigurd Wallström tillsammans med Ann-Marie Olnebratt som var och tränade på gymmet. De fick frågan om vad som är det bästa med att bli äldre.

– Det är att man kan göra vad man vill, säger Ann-Marie, 89.

– Man har väldigt mycket fritid och kan göra det man tycker är roligt, säger Sigurd, 83.

– Det viktigaste är att vara frisk så man kan göra precis det man vill, och det gör vi, säger Ulla, 84. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista