Volvo slår försäljningsrekord

1:19 min

Biltillverkaren Volvo slår ett nytt försäljningsrekord för fjärde året i rad. Företaget sålde förra året drygt 570 000 bilar, en ökning med sju procent.

– Vi är såklart jätteglada att kunna rapportera ännu ett år med rekordförsäljning. 2017 är fjärde året i rad med rekordförsäljning för Volvo Cars, säger talespersonen Christina Zander till Ekot.

Under förra året ökade försäljningen för biltillverkaren med sju procent och landade på drygt 570 000 bilar.

Framför allt är det uppåt på världens största bilmarknad, i Kina, där försäljningen gasade på rejält med en ökning på drygt 25 procent.

Men det är inte bara uppåt för Volvo – det finns orosmoln också. På den viktiga USA-marknaden minskade försäljningen något i fjol, ner med drygt en procent. Volvo missade därmed att öka antalet sålda bilar också där.

Men Volvo är trots det inte oroliga för framtiden i USA. Företaget gör nu mångmiljardinvesteringar där.

– Vi tror på Amerika som marknad, det är bland annat därför vi satsar på att bygga en fabrik i South Carolina. Så det är en satsning som vi gör för att vi tror på den amerikanska marknaden, säger Zander.

Under året har Volvo ökat produktionen på grund av den stigande försäljningen och det har skapat flera hundra nya jobb i Sverige.

– Den ökade efterfrågan gör givetvis att vi behöver öka produktionen och det kräver nyanställningar.

Volvos mål är att sälja 800 000 bilar per år 2020 och även om det är en bit kvar dit fortfarande tror företaget att man kan nå målet.

– Efter ytterligare ett år med rekordförsäljning så har vi kommit ytterligare ett steg på vägen mot vårt mål, säger Christina Zander.