Mässlingen
Anslag informerar om ny rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Patienter släpps inte in i väntrum innan symptomkoll

1:47 min

Ytterligare tre personer som är sjuka med misstänkt symptom av mässling ska bedömas av läkare i dag. Vårdinrättningarna i Göteborg har nu höjd beredskap för att inte få in mässlingssmittan i väntrummen.

Hittills är 13 fall av mässling konstaterade i utbrottet, och fler fall väntas. Peter Nolskog är biträdande smittskyddsläkare i Göteborg:

– Det är individer som känner att de skulle kunna ha fått mässling och det stämmer tidsmässigt. De ska därför bedömas av läkare på specialistklinik, säger Peter Nolskog.

Det är människor som är sjuka med de första symptomen av mässling som i dag ska bedömas av läkare på infektionskliniken i Göteborg. Totalt är det 13 konstaterade fall av mässling hittills, och smittskyddsenheten räknar med att det kommer bli ännu fler i det här utbrottet som är ett av de största i Sverige på senare tid.

De första fallen av mässling kom till en vårdcentral i Bergsjön i början av december. Där satt personerna i väntrummet tillsammans med många andra patienter som då utsattes för smitta.

– Det är viktigt att det inte händer på nytt, att någon sätter sig i ett väntrum och smittar andra. Tyvärr är det så att många av våra väntrum inte är byggda för den här typen av smitta. Ofta är det stora väntrum som man delar med mödravårdscentral, barnavårdscentral och apotek. Det är många personer som sitter tillsammans där en del kan vara mottagliga för smitta och det är inget bra system säger Peter Nolskog.

Totalt fick vårdcentralen kontakta runt 500 personer som utsattes för smitta i väntrummet. Nu är beredskapen höjd på vårdinrättningarna i Göteborgsområdet. Inga patienter släpps in i väntrummen innan en första kontroll av symptom.

Skyddet mot mässling i Sverige är bra och mässlingen har under många år varit väldigt ovanligt. Det gör att det finns läkare som inte sett ett enda fall av mässling på tio år berättar Peter Nolskog. Och de stora utbrotten av mässling gör att beredskapen måste bli bättre tycker Nolskog. 

– Vi har tappat den gamla kunskapen att personer med vissa symptom och prickar inte ska blandas med andra patienter och det är för att det varit så sällsynt med mässling säger Peter Nolskog på smittskyddsenheten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista