Polis vid polisbil.
Ulf Darrell är kommunpolis i södra Fyrbodal. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Polisens löfte: Jaga droger bland tioåringar

1:31 min

Polisen i södra Bohuslän märker att narkotikaanvändningen bland ungdomar kryper ner i åldrarna och riktar nu in sitt arbete även på tio-åringar.

– Vi ser när vi pratar med kommunerna att dom får in ungdomar som kan ligga i 15-årsåldern som redan har ett långvarigt missbruk. Då kan man bara konstatera att det är ingenting som inträffat den dag man fyllt 15 år, säger Ulf Darrell som är kommunpolis i Stenungsund, Tjörn och på Orust.

Polisens riktade arbete mot droganvändning bland ungdomar är en fortsättning på förra årets medborgarlöfte och innebär att merparten av den tid som polisen inte åker på larm, ska gå till att finnas bland unga.

Från och med i år kommer polisen i kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust även att fokusera på de allra yngsta, till och med så unga som tio år.

– Vi kommer att göra kontroller av de yngre. Vi kommer att försöka vara där de är. Och om vi träffar på en tioåring som vi ser är uppenbart påverkad så kontaktar vi socialtjänsten, åklagare. Få dom besluten som behövs för att kunna göra en kroppsbesiktning.

Ulf Darrell poängterar också vikten av ett fortsatt utökat samarbete med både socialtjänst och föräldrar.

– Det jag framförallt vill är att föräldrarna öppnar sina ögon för vad deras barn gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista