Tom Alandh, Martina Schaub & Berit Schaub
Tom Alandh, Martina Schaub och Berit Schaub på premiären av den sjunde Martina-filmen. Foto: Jonathan Fältsjö/Sveriges Radio

Premiär för Tom Alandhs sista Martina-film

Martina Schaub: Jag blev lite rörd
1:14 min

Dokumentärfilmaren Tom Alandh träffade Martina Schaub första gången 1974. Då var hon fem år och han 27. På måndag har den sjunde och sista filmen om Martinas liv premiär.

I 45 år har Tom Alandh följt Martina Schaub och hennes mamma Berit. När Martina föddes med Down syndrom rådde läkare och experter hennes mamma att lämna bort Martina till myndigheterna. Men istället för att följa det rådet valde Berit att behålla Martina hemma och låta henne växa upp med sin bror.

Titeln "Martina har sett alla mina filmer" som den sjunde och sista filmen har fått anspelar på att Martina alltid brukar ringa Tom Alandh så fort hon sett filmerna om sig och recensera. Men den här gången kunde hon berätta vad hon tyckte om filmen ansikte mot ansikte eftersom Alandh fanns på plats.

– Jag tyckte filmen var väldigt fin, och jag blev lite rörd. Jag vill säga stort tack till alla de som har gjort den.

Martina jobbar som lokalvårdare på ett äldreboende i Mölndal, men för ungefär två år sedan ville arbetsgivaren säga upp henne på grund av att hon har Down syndrom. Men tack vare facket fick Martina stanna, och det märks hur viktigt är för henne.

– Idag betyder det jättemycket. När jag hörde att min chef sa något annat så kändes det inte bra, säger Martina Schaub.

Under de här 45 åren som Martina Schaub och Tom Alandh känt varandra så har deras relation utvecklats till något väldigt speciellt.

– Den har nog funnits hela tiden mer eller mindre. Vi ringer varandra rätt ofta. säger Martina Schaub och sedan fyller Tom Alandh i:

– Och varje gång jag är i Göteborg så ses vi ju. Då dricker vi vin och äter pizza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".