Ina Lundström, buljong
P4 Göteborgs matspanare lär oss mer om buljong. Foto: Matthew Mead/AP/TT, Lovisa Fischerström/Sveriges Radio

Koka soppa på julens rester

"Häll i lite portvin om du har över"
2:42 min

P4 Göteborgs matspanare Ina Lundström tipsar om att använda matrester till att göra buljong.

Genom att ta vara på matrester efter jul- och nyår kan man spara både pengar och på miljön. Till exempel kan man förvandla det som blivit över till en buljong.

Vill man göra en vegetarisk buljong kan man använda överblivna grönsaker.

– Det går jättebra med en snutt av en lök, sista biten av en purjo och någon morotsstav som blivit över. Fräs alltihop i lite olja och dra i en skvätt vin om du har något kvar, säger matinspiratören Ina Lundström.

Rött eller vitt? 

– Det spelar absolut ingen roll. Portvin går bra också, allt kanske inte gick åt till julosten? Koka upp med vatten, salt, peppar och lite lagerblad om du vill. Låt småputtra en timme och sila av så får du en väldigt fin grönsaksbuljong.

Hör mer tips på vad du kan göra för buljong med rester som potatismor, skinka, korv och kalkon i ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".