Proteststorm mot hotellplaner i Skärhamn

1:36 min

Ett utbyggt akvarellmuseum, hundra nya lägenheter och ett stort hotell längst ut på piren. Kommunens planer för södra hamnen i Skärhamn på Tjörn väcker protester.

– Det kommer att vara helt dominerande om man står i Skärhamns samhälle och tittar ut här. Och jag skulle vilja säga att det är i det närmsta upprorstämning mot planen, säger Roger Olsson som på bara några dagar har samlat flera hundra namn på sin protestlista.

Det omkring 20 meter höga och 10 000 kvadratmeter stora hotellet på piren i södra hamnen i Skärhamn är en del av planförslaget som nu är ute på ett första samråd.

Förslaget inkluderar även ett utbyggt akvarellmuseum, upp emot 100 nya bostäder och nya verksamhetslokaler.

På sociala medier cirkulerar både positiva och negativa åsikter och en majoritet av kommunstyrelsens ledamöter har ställt sig bakom förslaget.

Men lokalt mullrar det.

– Det största problemet är att de krymper hamnen. Att de tar delar av hamnen till annan verksamhet än vad den är avsedd för. Och hamnen är i behov av utveckling som hamn och inte som hotellområde, bostadsområde eller butiksområde.

Men är inte utveckling bra också?

– Naturligtvis. Det är inte det vi vänder oss emot, utan all den verksamhet som är tänkt här nu går att bygga på annan plats, säger Roger Olsson.