Finaldags för unga musiker - vem får Polstjärnepriset?

2:22 min

Ackompanjerade av Göteborgs symfoniker tävlar fyra unga musikerna om 50 000 kronor och en plats i tävlingen Eurovision Young Musicians.

– Det känns jättekul att spela med Göteborgs symfoniker, de är en professionell orkester och en väldigt bra sådan, säger Josef Wijk som spelar oboe. Han får medhåll av Johanna Ander Ljung som spelar Harpa. 

– Det känns som en ära att får spela med GSO (Göteborg symfoniska orkester) och bli kompad med en proffsig orkester, säger hon. 

De fyra finalisterna tävlar om prispengarna på 50 000 kronor och en plats i Eurovision Young Musicians. Men Tekla Nilsson, som spelar klarinett, är inte nervös. Ännu. 

– Nej, jag tänker inte så mycket på priset. Jag tycker mest det är roligt att spela konsert, säger hon. 

Klara Blomdahl är informationsansvarig för Polstjärnepriset som är en tävling för unga musik i hela landet. Genom deltävlingar har de fyra unga musikerna nått finalen i Göteborgs konserthus. Klara Blomdahl menar att tävla i musik kan ge viktiga erfarenheter inför framtiden. 

– Väljer man att bli yrkesmusiker så kommer auditions och uppspelningar att följa genom hela karriären. Det här är som att värma upp inför en karriär, säger hon.