Sjumilaskolan. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio
Sjumilaskolan. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio
GÖTEBORG

Hyresstopp efter ifrågasatt möte på Sjumilaskolan

1:53 min

Västra Hisingen stoppar tillsvidare all uthyrning av Sjumilaskolans aula. Detta efter en artikel i GT om att den omstridda Milli Görüs-rörelsen hållit möte där.

Skolans rektor uppger för tidningen att aulan hyrdes med en lokal förening som bulvan.

Milli Görüs-rörelsen är ifrågasatt eftersom deras anhängare beskrivits som antisemitiska.

Stadsdelsdirektör Sergio Garay säger under måndagen till P4 Göteborg att man nu ska ta reda på vad som skett. 

 – Vi har begärt att föreningen som hyrt lokalen ska redogöra för vad som hänt där. I den första kontakten som rektor haft med dem säger de att det inte varit något konstigt med mötet och att det finns inspelat på film. 

En utredning har inletts för att ta reda på vilka gäster som eventuellt bjudits in. Tills vidare kommer skolans aulan inte hyras ut till externa föreningar. 

– Vi sätter stopp för det från och med idag. Det innebär inte att föreningslivet inte ska kunna hyra lokalen i framtiden, men vi överför ansvaret för framtida uthyrning till idrott- och föreningsförvaltningen som är rutinerade på det här, säger Sergio Garay. 

"Föreningar som hyr in sig i stadsdelens lokaler ska respektera alla människors lika värden samt verka för demokrati och mänskliga rättigheter" skriver stadsdelen på sin hemsida.

Den turkiska ungdomsföreningen skriver i ett brev till P4 Göteborg att GT:s uppgifter inte stämmer:

– Vi tar avstånd från all sorts extremism och fördömer antisemitiska gärningar. Antisemitism är helt oacceptabelt och har ingen plats i vårt samhälle", skriver föreningen.

I tidigare rapportering framgick det som att hyresstoppet gällde alla kommunala lokaler i stadsdelen, så är inte fallet, utan det är endast Sjumilaskolans aula som berörs.  

Artikeln har uppdaterats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista