Skylt där det står Intraservice
Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Kritiserad förvaltningschef i Göteborg får sparken

1:33 min

Chefen för Göteborgs stads stora IT-förvaltning Intraservice - Nisse Waldefeldt - kommer att avskedas efter avslöjanden om förvaltningens vidlyftiga utlandsresor. Det står klart efter måndagens möte med de ledande politikerna.

– Det har ju framkommit en hel del som gör att vi inte tror att förvaltningsdirektören är rätt person att leda förvaltningen framåt och reda ut allt detta. Det har hänt för mycket helt enkelt, säger Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden för Intraservice.

Under förra året avslöjades en rad missförhållanden vid förvaltningen Intraservice i Göteborg, som har ungefär 450 anställda. Det handlar bland annat om oprofessionella relationer med externa leverantörer och brister vid utlandsresor.

Chefen för IT-förvaltningen - Nisse Waldefeldt - har fått hård kritik. Och vid ett möte under måndagskvällen fick nämnden för Intraservice alltså klartecken av kommunstyrelsens arbetsutskott att säga upp honom. Det formella beslutet fattas vid ett extrainsatt sammanträde i morgon, berättar Tord Karlsson, som är ordförande i nämnden för Intraservice.

– Det är aldrig roligt, men det var ett nödvändigt beslut att fatta, och då är det alltid skönt att vi kan vara eniga om det.

Varför var det nödvändigt?

– Ja, vi såg ingen annan väg framåt.

Det finns inga misstankar om att förvaltningschefen har gjort sig skyldig till något brottsligt, understryker Tord Karlsson.

– Men det är opassande, olämpligt och i vissa delar oskickligt.

Kommer Nisse Waldefeldt att få avgångsvederlag?

– Nu får vi avvakta det beslut som nämnden kommer att fatta i morgon. Sedan blir det kanske en förhandling. Men det är för tidigt att säga. Vi tittar på den frågan, och vi kommer att fatta ett beslut i morgon kväll som kommer att ge vägledning, säger Tord Karlsson.

Ekot har förgäves sökt Nisse Waldefeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista