Jonas Ransgård och en bild på den utskrivna granskningen.
Foto: Sveriges Radio
KRITISERADE UTLANDSRESOR

Ransgård: Reglerna ska gälla även politiker

0:22 min

De två högsta cheferna för Göteborgs stads IT-förvaltning Intraservice har fått sparken efter avslöjandet om vidlyftiga resor och olämplig kontakt med leverantörer. Oppositionen kräver även att nämndordföranden Tord Karlsson avgår.

I höstas visade en granskning från stadsrevisionen en rad missförhållanden vid förvaltningen Intraservice i Göteborg, som har ungefär 450 anställda. Det handlar bland annat om oprofessionella relationer med externa leverantörer och sponsrade utlandsresor.

Högste chefen och den näst högste chefen  har fått gå, men det har inte lett till politiska konsekvenser. Oppositionen har sedan missförhållanden, som kom efter ett visselblåsartips, blev kända riktat kritik mot nämndordföranden för Intraservice Tord Karlsson(S).

Han har hittills inte velat ta åt sig av kritiken, utan menar att det som hänt på förvaltningen är förvaltningens ansvar.

– Göteborg har kämpat under lång tid med ett rykte om mutor och korruption och återkommande skandaler, vi har inte råd med ytterligare sänkt förtroende, säger moderaternas oppositionsråd Jonas Ransgård.

Tord Karlsson säger till P4 Göteborg att han och övriga politiker i nämnden varit naiva och att de kommer skärpa rutinerna. Hör mer här.

Hör mer: Lyssna på hela debatten här!

Visselblåsare: Du kan tipsa anonymt till Radioleaks!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista