Nöjda släktforskare.
Glada släktforskare från vänster Sune Augustsson, Lisbet Rodin, Marie-Louise Johansson, Anders Brännstedt. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Gratis digitala arkiv gynnar släktforskare

1:34 min

I februari blir miljontals dokument gratis att söka på hos det statliga Riksarkivet. En boom väntas för släktforskningen när Riksarkivets motsvarande 170 miljoner sidor arkivinformation blir fritt tillgängliga.

Ordförande för Göteborgsregionens släktforskare Lisbet Rodin är förstås nöjd:

– Det känns som ett framsteg och öppenhet. Alla svenskar har möjlighet att hitta sina rötter utan att lägga ut en massa pengar.

I Riksarkivets digitala forskarsal och som snart blir gratis finns arkivsamlingar med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor,bouppteckningar och mycket mer.

Det mest använda arkivet är folkräkningen, som innehåller 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860-1930.

Att göra arkiven gratis kostar staten tio miljoner kronor och det tycker Marie-Louise Johansson som släktforskar på Göteborgsregionens Släktforskare är väl använda pengar:

– Det tycker jag nog, då tror jag det är fler som kommer bli släktforskare, för det är rätt dyrt att hyra till datorn hemma, så det tror jag.

FACEBOOK: Vad har du hittat för spännande om din släkt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista