Svenska sedlar.
Foto: Anders Wiklund/TT
GÖTEBORG

Storsvindlare lockar ungdomar med lånbedrägeri

1:07 min

Minst ett 30-tal unga personer misstänks vara delaktiga i en härva där bedragare lurat till sig mångmiljonbelopp. Fler fall upptäcks hela tiden och över hela landet.

Gärningsmännen har enligt polisen valt ut ett stort antal ungdomar med ordnad ekonomi och god kreditvärdighet och lovat dem snabba pengar.

Ungdomarna ska ta ett lån på miljonbelopp. Pengarna ska sedan bli stulna och de få en del av kakan. De kommer inte att bli återbetalningsskyldiga eftersom de blivit utsatta för brott, är löftet.

Ett antal av de som kontaktas har sedan gått vidare och tagit stora lån, för att sedan polisanmäla att att deras kontouppgifter stulits.

– Vi tror att det här bara är toppen på ett isberg som vi sett nu initialt, säger chefen för bedrägeriroteln i Göteborg, Magnus Lindegren.

De flesta av fallen finns hittills i Göteborg, men enligt åklagaren Johan Udén finns även fall i Malmö och i Uppsala. Pengarna har spårats utomlands, bland annat till Monaco. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista