Poeten Nino Mick med nya diktsamlingen "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar".
Poeten Nino Mick med nya diktsamlingen "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar". Foto: Lovisa Fischerström/ SR

Nino Mick gör poesi om sökandet efter könsidentitet

"Boken börjar och slutar med en könsutredning"
1:02 min

Poeten Nino Mick har länge varit aktiv inom poetry slam. Nu släpper hen boken "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar", en poetisk könsutredning.

Diktjaget blir frustrerad på det medicinska språket och gör istället en lite mer poetisk könsutredning.

Nino Mick är känd inom poesins värld. 2013 blev hen svensk mästare i poetry slam och har även fått Svenska Kyrkans kulturstipendium. Hens diktsamling "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar" är uppbyggd mer som en historia än som fristående dikter.

– Det hänger ihop i hela boken. Det är inte en sån diktsamling där det är en rubrik och sen en liten dikt.

Boken börjar och slutar i en könsutredning berättar Nino Mick. Diktjaget blir frustrerad på det medicinska språket och sättet att berätta och gör istället en lite mer poetisk könsutredning.

Men att gå från scenpoesi till bokform har inte varit helt enkelt.

– Ett steg i att ta dikter som jag skrivit under fem års tid som scenpoet till bokform, har varit att ta bort sjukt mycket.

Hen förklarar också att det är stor skillnad på att skriva dikter och att framföra dem på scen. På scen skrivs texterna på ett sätt som passar ett framträdande, där är även röstläge och inplanerade pauser viktiga inslag.

Förutom boksläpp och poetry slam är Nino Mick aktiv inom att driva poesin framåt i Göteborg. Hen är vice ordförande för Göteborgs Litteraturhus och tycker att poesin har fått större utrymme.

– Jag upplever det. Jag upplever ett mer ömsesidigt intresse för olika scener och de olika poeterna som trivs på olika scener. Och där har Göteborgs Litteraturhus varit tidigt ute och bjudit in scenpoesin till olika punkter.

Nino Micks diktsamling "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar" släpps 11 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".