Närbild på mässlingviruset och en skylt där det står "väntrum".
Mässlingsviruset är väldigt smittsamt. Nu kan en sjukvårdsanställd till ha smittat Foto: TT, Sofie Lind/Sveriges Radio

Sjukvårdsanställd var inte smittad av mässling

0:40 min

En person som arbetade på Sahlgrenskas akutmottagning i början av januari misstänktes under torsdagen vara smittad av mässling. Personen visade sig nu bara ha symptom från mässlingsvaccinering.

Den anställde arbetade på akutmottagningen 4, 6 och 8 januari. En smittspårning hos patienter, anhöriga och medarbetare inleddes.

– Fallet är ännu inte bekräftat, men för att arbeta förebyggande och säkerställa att vi kan förhindra eventuell smittspridning så har smittspårningsarbetet påbörjats, säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

 Sedan julhelgen har Sahlgrenska genomfört en inventering av alla anställda, 17 000 personer, för att se hur skyddet mot mässling ser ut. 

Det pågår också en inventering av immunförsvaret mot mässling i Västra Götalandsregionens samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar vid regionservce och Västfastigheter och vaccinering erbjuds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista