Tre barn.
Barn använder surfplattor både i lek och i undervisning. Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Surfande ger också barn ont i nacken

1:04 min

Allt fler får problem med så kallad paddnacke, det vill säga nack-och huvudvärk av för mycket surfande på mobiler och läsplattor.

Problemen börjar också bli vanliga hos barn.

10-åriga Neo började få ont i nacken redan som femåring, då han började använda läsplatta.

– Mobiltelefon, ipad, tv-spel - jag har ganska många olika grejer.

Sitter du länge också?

– Ja, ofta ganska länge, säger Neo.

Neos mamma tog honom till kiropraktorn, Vibeke Veslehaug, och hon träffar allt fler barn med huvudvärk, nack-och ryggbesvär ända ner i 4-5-årsåldern.

– Vi ser att i ökande grad så söker barn till oss för vuxenbesvär. Med huvudvärk och smärta i nacke, axlar och rygg. Jag har sett barn helt nere i fyraårsåldern som har besvär med nacken, säger Vibeke Veslehaug.

En stor pågående tioårsstudie på Göteborgs universitet visar att hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen har nack- och ryggbesvär.

Allt fler får ont och de som löper störst risk att få ont, är de som skickar många textmeddelanden och som har huvudet böjt över en läsplatta eller mobil. Det är när vi böjer på huvudet som vi överbelastar nacken och det är det som ger värk.

Det finns inga siffror på hur vanligt det är att barn har värk. Men eftersom barn allt mer använder läsplattor och mobiler, så får även barn allt oftare värk. Det säger både sjukgymnaster och kiropraktorer vi pratar med.

Eva Ekesbo är fysioterapeut och ergonom och hon menar att huvudvärk hos barn, som många tror är stress, i själva verket ofta beror på en överbelastad nacke.

– Jag skulle säga att det är ett oerhört stort problem. Det är inte fråga om OM man får ont utan NÄR man får ont idag, säger Eva Ekesbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista