Bohusfästning till vänster och Akvarellmuseet på Tjörn till höger.
Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio och Linda Malm/TT

Kulturen får kosta på Tjörn

Benita Nilsson (L) Tjörn: Vi har satsat medvetet på kultur
1:33 min

Åtta av tolv kommuner i Göteborgsområdet har ökat sin kulturbudget sen valet 2014, resten har minskat den. Det är stora skillnader mellan kommunerna.

Mest pengar per invånare satsar Tjörns kommun med 1485 kronor per invånare, i botten ligger Kungälv med hälften så mycket.

Men Johan Holmberg socialdemokratisk ordförande i bildningsutskottet i Kungälv tycker inte att siffrorna ger en rättvisande bild:
– Vi ligger inte i topp som Tjörn, men betydligt bättre än de här siffrorna, säger han.

Kungälv la 729 kronor per invånare på kultur 2016 och det är en liten minskning sen förra valet.

– Men då är till exempel inte teaterverksamheten på Mimers hus eller satsningen med Kulturlab för unga med. Dessutom läggs pengar på Bohus fästning och konsthallen Strandverket som kom med 2017 säger Johan Holmberg som vill satsa mer på barn och unga och utveckla kulturskolan.

Göteborgskommunerna är varken bäst eller sämst i landet, men sju av kommunerna ligger under genomsnittet för Sveriges kommuner som 2016 var 1091 kulturkronor per invånare, enligt Kulturnytt.

Bäst i Göteborgsområdet är Tjörn, med 1485 kronor per invånare. En stor del går till Sundsby Säteri och till Akvarellmuséet i Skärhamn som främst får statliga och regionala pengar men också kommunala, säger Benita Nilsson liberal ordförande för Kultur och fritidsnämnden.

– Vi satsar medvetet på kultur. Det ingå i en strategisk samhällsutveckling som vi tycker ger bra resultat säger hon.

Med kulturgaranti för skolbarn och kulturskola satsas ändå främst barn och unga säger Benita Nilsson som nu hoppas hon på en politisk majoritet för en professionell scen i Skärhamn.

Kulturpengar per invånare och kommun

 1. TJÖRN 1485 kr
 2. HÄRRYDA 1222 kr
 3. PARTILLE 1185 kr
 4. GÖTEBORG 1124 kr
 5. ALE 1101 kr
 6. STENUNGSUND 1033 kr
 7. MÖLNDAL 994 kr
 8. ORUST 940 kr
 9. LERUM 915 kr
 10. ALINGSÅS 852 kr
 11. ÖCKERÖ 765 kr
 12. KUNGÄLV 729 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".