3500 underskrifter för att rädda Kortedala bibliotek

1:30 min

Flera tusen kortedalabor försöker rädda sitt bibliotek. Idag lämnas namnunderskrifterna till politikerna i stadsdelsnämnden.

På Kortedala bibliotek kommer många för att låna böcker men många är där för att läsa utländska tidningar, gå på språkcafé eller bara umgås. Haratoon Vartoomian brukar ofta komma till bibloteket och spela schack.

– Jag tror att det vore bra om biblioteket fick vara kvar, säger Haratoon Vartoomian.

Att flytta biblioteket beslutades för två år sedan. Det är det nya Världslitteraturhuset i Gamlestan som nu får en stor del av de pengar som biblioteket tidigare fått. Det i sin tur leder till att biblioteket inte kommer ha råd att vara kvar i de nuvarande lokalerna. En del av verksamheten kommer att flyttas till det nya Världslitteraturhuset och en del av biblioteket flyttar till en mindre lokal nära Kortedala Torg

Håkan Lundqvist är en av de som arbetat med namninsamlingen och han menar att politikerna prioriterar fel när de väljer att skära ner på det här sättet.

– Det här är ett svek mot förorterna, säger Håkan Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista