William har väntat tre år på operation

1:43 min

Stora mängder vätska har samlats i Williams huvud och hindrar hjärnan från utveckling. Efter att ett planerat ingrepp våren 2015 ställdes in har William inte fått någon ny tid för operation.

Det är så många frågor man inte får svar på för att ingen svarar.

5-åriga William föddes med ett ovanligt syndrom, en medfödd kromosomavvikelse som bara ett hundratal personer i världen lever med.

– Han är en skön kille. Han har en massa små problem hit och dit, men samtidigt är han en underbar gosse, säger pappa Carl. 

När William för tre år sedan slog i huvudet och röntgades upptäcktes en så kallad vattenskalle. Vätska som samlats i huvudet trycker på hjärnan och hindrar den från att växa och en operation för att tömma vätskan planerades till maj 2015.

Bara timmar innan det var dags ställde sjukhuset in operationen som nu fick skjutas upp. Idag, snart tre år senare har William fortfarande inte fått en tid för operation. Och Carl och Linn har inte fått besked om varför.

– Vi har ju journalanteckningar som visar hur vi kontaktat läkare utan svar. Det är så många frågor man inte får svar på för att ingen svarar, säger Carl.  

I bristen på tydlig information om vad som kommer att hända med William bestämde sig Carl och Linn att anmäla ärendet till inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i sin rapport konstaterar att informationen till föräldrarna brustit. En klen tröst för Carl och Linn.

– Vi vill bara att han ska må bra. Vad hade blivit bättre idag med vår son, han kanske skulle ha pratat idag om operationen gjorts, säger Carl. 

Ansvarig chefläkare på Sahlgrenska, Görel Nergelius, säger till P4 Göteborg att det varit oklart vem som ska informera föräldrarna och att man nu ser över sina informationsrutiner. 

Hör ett längre reportage om William här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista