ungdom i skolbänk
Praktiska gymnasieskolorna får en ny ledning.

Kritiserad skolledning byts ut

Paula Hammerskog: Man har styrt väldigt hårt från toppen
1:15 min

Efter P4 Göteborgs avslöjande om larm om kränkande behandling och mobbning inom skolkoncernen Vindora byts nu ledningen ut.

– Nuvarande ledning har lyckats vända en utveckling som pekade neråt vad gäller kvalitet på skolorna. Man har också vänt på ekonomin. Men det är till priset för att man har styrt väldigt hårt från toppen, säger Paula Hammerskog, informationschef på Academedia som äger Vindora.

Vindora-koncernen med huvudkontor i Göteborg driver flera skolföretag och bland annat Praktiska med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet.

P4 Göteborg berättade flera gånger under hösten om medarbetare som vittnade om mobbning och kränkningar från företagets ledning mot rektorer på skolorna och mot medarbetare på huvudkontoret.

Mest kritik riktades mot företagets vd Jarl Uggla.

Efter att friskolekoncernen Academedia tog över Vindora i höstas gjordes en intern utredning som nu är klar.

– Academedias kultur präglas av öppenhet och högt i tak. Det är därför vi gör en förändring, säger Paula Hammerskog.

Vindoras vd Jarl Uggla kommer att avsluta sitt uppdrag inom Vindora till sommaren. Han vill inte kommentera uppgifterna.

En ny ledning för Praktiska och Hagströmska gymnasiet kommer att presenteras under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".