Torg i Angered
1 av 2
Hjällbo torg är en av flera platser där handlarna utsätts för stölder, rån och snatteri. Foto: Simon Rissvik/SR
Ulf Merlander
2 av 2
Polischef Ulf Merlander Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio.

Polisen vill ha hårdare tag mot butikskriminaliteten

Ulf Merlander: Upprepat snatteri borde leda till fängelse.
1:27 min

Flera butiker i nordöstra Göteborg drabbas hårt både ekonomiskt och trygghetsmässigt av rån, stölder och snatteri. Polisen vill se hårdare tag mot återfallsförbrytarna.

– Vi vill att torgen ska vara levande, säger lokalpolischefen Ulf Merlander som har kontinuerlig kontakt med ett flertal butiksägare i nordöstra Göteborg som alla uttrycker en oro över rån, stölder och snatteri.

Förutom ungdomar som snattar i syfte att söka spänning så har majoriteten av de som stjäl och rånar butiker problem med missbruk menar Ulf Merlander.

– När man blir desperat så är det lätt att gå in och stjäla eller råna en närbutik, säger han. 

Men det finns också ljus i mörkret, under 2017 mer än halverades de grova rånen mot butiker i nordost , totalt 8 rån anmäldes jämfört med 20 stycken 2016. Något som kan bero på att polisen lyckats gripa ett antal personer som stod för en stor del av rånen. Men har också sedan två år tillbaka prövat en ny taktik.

– Det kallas hotspot, det innebär att vi rör oss på utpekade platser i korta perioder men med hög frekvens, säger han. 

Han säger också att polisen inte själva kan lösa den här problematiken och skickar en passning till domstolarna.

– Jag har aldrig sett någon dömas till fängelse för upprepat snatteri. Man dömer ut böter, men det finns fängelse i straffskalan. Jag ser gärna att man ser över det här så att handlarna kan få lite andrum när de som upprepat snattar hamnar i fängelse, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".