En man sköljer av en bils däck i en tvätthall
1 av 2
Inom några veckor kommer åtta långtidsarbetslösa på sitt nya jobb. Foto: Leo Sellén / TT
Nicole Kahoon är en av de som ska börja jobba på biltvätten på Torslandaverken. Foto: Josipa Kesic
2 av 2
Nicole Kahoon är en av de som ska börja jobba på biltvätten på Torslandaverken. Foto: Josipa Kesic

Långtidsarbetslösa ska få jobb på Volvo

Nicole Kahoon: Nu får vi en chans
1:36 min

Stadsdelen Västra Hisingen tillsammans med bland andra Volvo cars och Volvo bil satsar nu på ett socialt företag för att få långtidsarbetslösa i arbete.

29-åriga Nicole Kahoon kommer ursprungligen från USA och här har hon haft flera jobb men inte lyckats få en fast anställning. Nu ser hon fram emot det nya jobbet. Tillsammans med sju andra börjar hon in inom några veckor.

– Vi alla har fått en chans eftersom det är lite svårt för oss som vill men inte vet hur man komma ut i ett nytt jobb, säger Nicole Kahoon.

Förutom biltillverkaren och stadsdelen är också Vägen ut kooperativen med i det när satsningen. Vägen ut hjälper personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden den vanliga vägen på grund av exempelvis dålig svenska, psykisk och fysisk sjukdom eller bristande utbildning.

Flera av de som är med i den här satsningen har fått försörjningsstöd under en längre tid och nu satsar man på dem genom att ge de en stöd och erbjuder de vissa kompetenshöjande åtgärder. Exempelvis får de som saknar körkort hjälp med det i det här projektet.

– Med tanke på de problem som finns i våra utanförskapsområden så behöver vi hitta nya innovativa grepp för att bryta det långa utanförskapet, säger Jahja Zeqiraj ordförande i stadsdelsnämnden för Västra Hisingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".