En glad mörkhårig man bakom en kassa
1 av 3
Mahmouds ALMkemmel är väldigt glad att han kunnat öppna sin egna frisörsalong. Foto: Dennis Franco/Sveriges Radio
En frisör som behandlar en kvinna
2 av 3
Arbete pågår på Mahmouds nya frisörsalong. Foto: Dennis Franco/Sveriges Radio
En man framför en dataskärm
3 av 3
Nemat Daneshyan, biträdande marknadschef på arbetsförmedlingen i Göteborg. Foto: Dennis Franco/Sveriges Radio

Arbetslösheten är på väg ner

Nyföretagare Mahmoud: Det känns jättebra
1:08 min

Statistik från arbetsförmedlingen visar att antalet arbetslösa är färre nu jämfört med förra året. Det är främst unga och utrikesfödda som fått jobb enligt statistiken.

– Det känns jättebra, att jag gör någonting och inte bara sitter hemma och tittar på TV. Jag är ung och måste jobba, träffa nya människor och prata svenska för att lära mig mer också, säger Mahmoud ALMkemmel som öppnade sin egna frisörsalong för en månad sen. 

Ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och skolor har även gjort att nyanlända kunnat få de kunskaper de behöver för att bli anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden. De tydliga siffrorna från statistiken visar att arbetslösheten är på väg ner.

– Vi har en hög konjunktur, väldigt stark konjunktur i Göteborg, i Sverige och i hela världen. Arbetslösheten sjunker om vi jämför med 2017. Jämfört med 2017 har den minskat från 7,3 procent till 6,9 procent och det är en trend som fortsätter, säger Nemat Daneshyan biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".