Polisen: Brinnande bilar är inte det stora problemet

1:29 min

Moderaterna i Göteborg hänvisar i sin omdiskuterade film till antalet brända bilar år 2015. Det är en siffra som nästintill halverats under de senaste två åren.

Moderaternas valfilm med bilder över Göteborg har väckt starka reaktioner det senaste dygnet. Debatten har handlat om bilden av Göteborg som förmedlas men framför allt om de videosekvenser på en brinnande bil som visat sig komma från Kanada och inte Göteborg. Brinnande bilar är ett av de problem som Moderaterna i Göteborg anser växa. 

– Det är min bild att det växer, säger Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna. 

Polis och räddningstjänst känner inte igen sig i bilden av ökade problem med bilbränder i Göteborg som Moderaternas omdiskuterade valfilm visar.

I en intervju om bilderna på brinnande bilar hänvisar moderaternas David Josefsson till en siffra över brända bilar från 2015. En siffra som nästintill halverats under de senaste två åren. 2015 låg siffran på 129. Enligt räddningstjänstens statistik har siffran minskat kraftigt under de senaste två åren, 2017 skedde 66 bilbränder.

–  Nu presenterar du ny statistik för mig. Är det så att det går ner så är ingen gladare för det än jag. Men jag tycker fortfarande att det är många bilbränder som vi har, säger Hampus Magnusson.

Men enligt polisens biträdande chef i Storgöteborg Emelie Kullmyr är inte brinnande bilarna det stora problemet. 

– När bilbränder sker beror det ibland på att vi tar tillbaka gatan. Bilbränderna är inte det stora problemet för oss, det är levnadsvillkoren i de utsatta områdena som är det stora problemet, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista