Till vänster: Mässingsskylt med texten "Arbetsdomsdomstolen". Till höger: Göteborgs hamn och hamninlopp sett på avstånd.
Foto: Claudio Bresciani / TT och Erica Hedin/Sveriges Radio
GÖTEBORG

Sveriges hamnar fälls i AD

Hamnfyran: Ett kvitto på det som vi hävdat
0:44 min

Sveriges hamnar bröt mot förhandlingsskyldigheten enligt Medbestämmandelagen,MBL, när de inte förhandlade med Hamnarbetarförbundet inom föreskriven tid i våras.

Arbetsgivaren Sveriges hamnar bröt mot Medbestämmandelagen när de inte förhandlade med Hamnarbetarförbundet om ett centralt kollektivavtal i våras. Domstolen anser att arbetsgivaren inte inom rimlig tid sett till att hålla förhandling med facket.

Sveriges hamnar döms att betala 20 000 kronor till Hamnarbetarförbundet som krävt 200.000 i skadestånd.

Joakim Ärlund som är VD för Svenska hamnar säger till P4 Göteborg att det är bra att det nu står klart vad som gäller eftersom det inte varit det tidigare. Han tillägger att domen inte kommer att överklagas.

Erik Helgeson som är organiserad i hamnfyran i Hamnarbetarförbundet kommenterar ockå han domen som han beskriver som en delseger och ett kvitto på att fackförbundet haft rätt när de kritiserat förhandlingsviljan hos arbetsgivaren. 

Hamnarbetarförbundet, i främst Göteborg, har tagit strid för att vara en jämbördig part i hamnen och få till stånd ett trepartsavtal men det är LO-facket Transportarbetareförbundet som har det rikstäckande avtalet i Sveriges alla hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".