Tramadol
Ett tidigare beslag av Tramadol gjord av Tullverket. Foto: Jessica Gow/TT

Så lockas unga in i drogberoende

Mini-Maria: De får en påse tabletter på köpet
1:34 min

Flödet till Sverige av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol ökar. Nu vittnar ungdomar hos Mini-Maria i Göteborg om att drogen ges bort gratis vid köp av Cannabis.

Nya siffror från Tullverkets som presenterade idag visat att tramadolbeslagen ökade med 70% under förra året, jämfört med året innan. Totalt beslagtogs 1,3 miljoner tabletter. 

I Göteborg ser Ulf Sammels, enhetschef för beroendekliniken på Mini-Maria, en kraftig ökning av tramadol bland unga missbrukare. Dessutom har langarna ett speciellt knep för att locka köparna.

– Ungdomar berättar för oss att när man köper sitt cannabis så får man en påse tabletter på köpet, ofta tramadol. Det blir ju ett sätt att snabbare få ungdomarna att fastna i ett missbruk, säger han. 

Ett tillvägagångssätt som lokalpolischefen i city, Anders Börjesson inte känner till. Han bekräftar dock att tillgången på tramadol har ökat lavinartat.

– Vi stöter på tramadol dagligen. Det finns väldigt mycket tramadol i omlopp i centrala Göteborg. Känslan är att det har svämmat över, säger han.

För Ulf Sammels på Mini-Maria är det viktigt att sprida informationen om riskerna med tramadol.

– Hur många ungdomar vet att om du tar tramadol tillsammans med mycket alkohol eller bensodiazepiner så kan du få andningsdepression eller hjärtstillestånd och dö?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".