En kvinna står vd färjeläget på Koön. I bakgrunden syns Marstrandsön och hotell Oscars.
1 av 2
Marstrandsbon och arkitekten Kerstin Johansson.
Turisthotellet Oscars är så förfallen att det måste rivas. Foto: Melica
2 av 2
Turisthotellet Oscars är så förfallen att det måste rivas. Foto: Melica

Hotell Oscars på Marstrand ska rivas

Kerstin Johansson: Man har låtit byggnaden förfalla
0:55 min

Turisthotellet Oscars på Marstrand från 1700-talet kommer att rivas efter beslut i miljö- och byggnadsnämnden i Kungälvs kommun.

Beslutet fattades i miljö- och byggnadsnämnden på onsdagen och alla partier var eniga. Turisthotellet som invigdes 1910 och som på den tiden var en ståtlig byggnad är en av Marstrands äldsta fastigheter och en viktigt symbol för orten. Efter ett halvt århundrade av vanskötsel är det i dag rejält nedgånget och måste rivas.

– Man har kört sitt eget race och låtit byggnaden förfalla, säger Marstrandsbon och arkitekten Kerstin Johansson som anser att beslutet är felaktigt och är kritisk till hur byggnaden fått förfalla.

Ärendet om fastigheten har pågått i fjorton år utan man lyckats komma till en lösning. 

Den nuvarande ägaren, Ernst Rosén AB har ända sedan köpet av Turisthotellet i början av 2000-talen velat riva det och bygga bostäder i stället. Men rivningsansökan har inte beviljats. Ett hinder har varit kommunens detaljplan, som slår fast att fastigheten ska användas till hotellverksamhet och inget annat.

Nu är det fritt fram att riva byggnaden efter nämndbeslutet. När rivningen kommer att ske är inte klart än och får bestämmas av fastighetsägaren i samråd med kommunen eftersom fastigheten är belägen i stadsmiljö vid gästhamnen på Marstrandsön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".