Flera människor i en baskethall.
1 av 3
Björn Eriksson och representanter för Västra Hisingen Basket, Idrotts- och föreningsförvaltningen Göteborgs Stad, näringslivet och SISU Idrottsutbildarna. Foto: Magnus Pettersson/vgidrott
En tjej intervjuas i radio. Två män står bredvid.
2 av 3
Naima Abdirahman och Ali Tabrizi från Västra Hisingen Basket träffar Björn Eriksson ordförande för Riksidrottsförbundet. Foto: Magnus Pettersson/vgidrott
Till vänster flickor som spelar basketmatch. Till höger en man med glasögon.
3 av 3
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet besöker Göteborg för att prata om positiva exempel inom föreningslivet. Foto: Peter Stenberg och Natalija Sako/Sveriges Radio

Basketklubb stärker unga vid sidan om planen

Björn Eriksson: Man får inte glömma samhällsnyttan
3:12 min

Idrott kan ge en meningsfull fritid och bidra till integration. Ett exempel på det är basketlaget Västra Hisingen basket som idag fick besök Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Idrottsföreningen Västra Hisingen basket som uppmärksammats mycket för sitt arbete med integration höll under dagen ett föredrag om sin modell. 

– Att vi inte har sportsliga mål utan jobbar med inkludering, säger Ali Tabrizi som är grundare till föreningen. 

Han berättar vidare om hur Västra Hisingen basket jobbar med att stärka ungdomarna som personer för att få dem att välja idrott och studier och inte hamna i gäng och kriminalitet. 

En av dem som lyssnade var Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Man blir ju varm om hjärtat, för det är ju det här som det handlar om, säger han och lyfter samhällsnyttan som idrottsrörelsen bidrar till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".