En man badar i en pool. Hans ansikte är blurrat. Till höger syns Göteborgs tingsrätt.
1 av 2
Foto: Ur Polisens förundersökning och Sveriges Radio.
Håkan Carlsson är chef för CIRCA-gruppen som utreder brott riktade mot äldre.
2 av 2
Håkan Carlsson är chef för CIRCA-gruppen som utreder brott riktade mot äldre. Foto: Sara Kvist/Sverigesradio
GÖTEBORG

Rättegång mot bluffläkaren avslutad

Håkan Carlsson, polischef: Vi såg ett mönster
2:08 min

Under tisdagen avslutas rättegången vid Göteborgs tingsrätt mot en 46-årig man som misstänks ha svindlat till sig pengar för falska mediciner.

Mannen har enligt åtalet ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara läkare. Han har påstått att han fått provsvar som visade på dödliga sjukdomar som kunde botas med ny mirakelmedicin och begärt betalning i förskott. 

Några genomskådade bluffen, någon skickade sitt bankkort med kod, en annan tog ut pengar från automaten.
Minst 615 anmälningar har gjorts sedan januari 2016 och fram tills mannen greps den 31 maj i fjol. 

– Det har varit en lång och omfattande utredning. Det har varit svårt eftersom gärningspersonen har suttit i England, en del av bevisningen har funnits i utlandet. Man har fått begära rättshjälp och utlämnande. Men nu har åklagaren tagit det till domstolen som får avgöra, säger Håkan Carlsson, chef för CIRCA-gruppen som kom den åtalade mannen på spåren. 

P4 Göteborg har berättat om 86-åriga Elvy som lurades att köpa en medicin som skulle hjälpa mot hennes svåra värk efter en pisksnärtskada och reumatism. När hon skulle ta ut pengar för att skicka till bedragaren fattade personal på banken misstanke. 

94-åriga Viola Ericsson blev kontaktad av mannen flera gånger och anade oråd. Och istället för att skicka pengar ringde hon polisen.

P4 Göteborg var på plats på rättegångens sista dag i Göteborgs tingsrätt där en medåtalad kvinna har hörts under förmiddagen om bland annat tiden då hon bodde tillsammans med bluffläkaren i London. 

Mannen har hela tiden nekat till brott. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".