Skylt på barnakuten
Barnakutens entré vid Östra sjukhuset Foto: Thomas Johansson/TT

Lex Sarah-utredning klar om drunkning på korttidshem

Verksamhetschefen: Rutinerna följdes inte
1:25 min

De två anställda på ett korttidshem där en 17-årig pojke drunknade, följde inte rutinerna och har ansvaret för att pojken lämnades ensam.

Social resursförvaltning i Göteborg har nu lämnat sin Lex Sarah-utredning till IVO, Institutionen för vård och omsorg.

– Ansvaret ligger hos medarbetarna som inte följde de klara och tydliga rutinerna som finns, säger Ingela Johansson, verksamhetschef för funktionsstöd.  

Det var i början av januari som den 17-årige pojken lämnades ensam i badkaret. Två anställda var i tjänst, båda var erfarna och hade arbetat länge på korttidsboendet för barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser. 
Det framkommer i Lex Sarah-utredningen som beskriver en arbetsplats som under lång tid haft stora problem med konflikter i personalgruppen och chefsbyten.

– Vi har inte fått in avvikelser på att man inte skött barnen på ett bra sätt, utan det har varit andra typer av konflikter, säger Ingela Johansson.

De båda anställda varslades direkt om uppsägning och korttidshemmet stängdes. Dessutom pågår en förundersökning om vållande till annans död.

Varje barn har individuella rutiner förutom de generella som gäller vid bad där de aldrig får lämnas ensamma. 
Enligt utredningen har rutinerna gåtts igenom på flera möten efter en tidigare olycka i höstas på samma boende i samband med bad, då ett yngre barn skållades av varmvattnet och fick sjukhusvård.

Men enligt Lex Sarah utredningen hävdar de berörda medarbetarna vid båda händelserna att de inte kände till de individuella rutinerna, något som utredarna inte tycker är trovärdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".