En kvinna och två män står framför ett uppspänt gult band.
1 av 3
Nina Wolf, projektledare Kretslopp och vatten, håller tal på invigningen av Fixoteket i Majorna. Foto: Ida Mikko/Sveriges Radio
Fixoteket sett utifrån gatan.
2 av 3
Foto: Ida Mikko/Sveriges Radio
Tre kvinnor, en man och en bebis.
3 av 3
Ebba Olofsson Fredholm och Natali Kjernell projektanställda för fixoteken. Birgitta Mehring med sonen Jens Romell och dotter Alva. Foto: Ida Mikko/Sveriges Radio

Fixotek för att låna och laga öppnas

Amanda Östling: Man kan komma hit och laga sina saker
1:39 min

Det ska bli lättare och billigare att låna, byta och fixa prylar i Majorna, Hammarkullen och Bergsjön.

Är det dags att fixa vårjackans dragkedja som krånglar, eller kanske behöver du verktyg för att sätta upp den där hyllan som stått och samlat damm? Nu öppnas tre så kallade fixotek i Göteborg som ska göra det lättare för invånarna att låna, reparera och byta prylar.

Det är miljömål och minskad konsumtion som står i fokus nu när de så kallade fixoteken slår upp portarna i Majorna, Hammarkullen och Bergsjön. Det berättar Amanda Österlin La Mont, biträdande projektledare för Fixoteken.

Här återbrukar, reparerar och delar man på sakerna vi har för att minska avfallsmängderna.

Projektet är ett samarbete mellan Kretslopp och vatten, stadsdelsförvaltningen i Angered, Östra Göteborg, och Majorna Linné, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".