Thomas Willén och Per Arnell står framöver en röd och gul ambulanshelikopter
Thomas Willén, pilot, och Per Arnell, verksamhetschef Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Väderkameror för ambulanshelikopter ska rädda liv

Väderkameror ska få ambulanshelikopter att flyga mer
2:24 min

Väderkameror på sjukhus ska göra att ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen kan flyga mer än tidigare och att fler personer därmed kan få viktig hjälp. Kamerorna är de första i hela landet.

– Förhoppningen är att kamerorna ska rädda liv, det är ju vårt syfte i slutändan. Vi kommer kunna bistå fler patienter och genomföra fler transporter från regionens sjukhus, säger Per Arnell, verksamhetschef för ambulanshelikoptern.

Inne i en hangar på Säve flygplats utanför Göteborg står den gula och röda ambulanshelikoptern.

Tidigare har den blivit stående på marken vid ungefär en sjättedel av alla larm på grund av dåligt väder och dålig sikt. Men ibland hade det inte behövts och helikopter hade kunnat flyga och hjälpa patienten i stället.

För vädret kan vara bättre i verkligheten än vad prognosen visar.

Det är här de nya kamerorna kommer in i bilden. För de gör att piloterna kan titta på bilder från sjukhusen och se hur vädret är just där.

– De är ett väldigt bra verktyg för oss piloter. Vädret skiftar väldigt fort här på västkusten och här får vi täta uppdateringar så vi har lättare att fatta våra beslut, säger Thomas Willén, som är pilot och baschef för piloterna.

Verksamhetschefen Per Arnell säger att det är svårt att veta hur många fler larm som helikoptern kommer kunna åka på, men redan nu har man sett en positiv effekt och helikoptern har kunnat åka på larm som man tidigare inte kunde.

Förhoppningen är att väderkamerorna bland annat ska göra att fler patienter kan transporteras mellan sjukhusen och att fler patienter ska få hjälp vid till exempel olyckor.

– Vid uppdrag ute i terrängen har vi nytta av de här kamerorna för att vi kan bilda oss en uppfattning om hur det ser ut i det området vi ska flyga till, säger Arnell.

De första väderkamerorna har redan satts upp och totalt ska sex sjukhus i Västra Götaland – bland annat Strömstad, Borås och Göteborg – få kameror.

Det är de första sådana i Sverige, men det finns många av dem i Norge och installationen av kamerorna i Västra Götalandsregionen sker i samarbete med en norsk stiftelse.

Per Arnell hoppas att det ska bli fler väderkameror i Sverige framöver.

– Med tanke på hur stor nytta de gör i Norge och att vi redan ser goda effekter i Västra Götaland så tror vi att de här kommer etablera sig över landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".