Spelälskarna Anna Erlandsson (Sverok) och Hampus Nordin (Gothcon) framför Hvitfeldtskas tegelfasad
Spelälskarna Anna Erlandsson (Sverok) och Hampus Nordin (Gothcon) Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Göteborg spelandets hjärtpunkt i påsk

1:02 min

Över 2 500 ungdomar har kommit till Hvitfeldtska i Göteborg för att spela under påskhelgen. Den 42a Gothcon pågår - ett av Sveriges största och äldsta spelkonvent.

Man samlas kring brädspel, rollspelar eller spelar figurspel. Ordförande i Gothcon Hampus Nordin lägger in mycket i begreppet spel:

– Det går att skapa i spel, att leva ut något och hitta gemenskap, säger han.

Även om Gothcon mest handlar om analoga spel alltså gamla hederliga brädspel, lajvande och kortspel exempelvis så tycker förbundsordförande i spelhobbyförbundet Sverok, Anna Erlandsson, att man har mer än fel om man säger att spel på nätet isolerar ungdomar.

– När man spelar on-line på nätet så spelar man ju med vänner som man så småningom kommer att träffa på olika spelkonvent eller kanske utomlands. De blir ens riktiga vänner.

2 500 är ni här på skolan - sover ni ingenting?

– Jag skulle säga, orkar man så spelar man dygnet runt, säger Anna Erlandsson.

Hon och Hampus Nordin skriver i en debattartikel i GT /Expressen  att de hoppas att spel ska inkluderas i kulturvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista