Demonstration Kållered
1 av 2
Flera demonstranter kröp in under en buss för att blockera utfarten från förvaret i Kållered. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
poliser och demonstranter
2 av 2
Demonstration vid förvaret i Kållered. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Kaotiskt vid demonstration i Kållered

1:04 min

Demonstrationerna vid Migrationsverkets lokaler i Kållered blev kaotiska under måndagskvällen. Några demonstranter kröp in under en buss och det blev tumultartat då polisen skulle flytta dem.

Vid 17-tiden demonstrerade drygt hundra personer mot utvisningar som ska ske till Afghanistan. 

Demonstranter bildade en kedja sittandes på marken och flera personer kröp in under en linjebuss från Västtrafik, för att blockera utfarten från Migrationsverkets område. Ett tiotal resenärer fick kliva av och polisen stoppade övrig linjetrafik under någon timme.

Det var när polisen skulle flytta demonstranterna som tumultet uppstod. Enligt polisen omhändertogs 6 -7 personer som nu är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsman. 7-8 personer blev borttransporterade enligt polislagen 13.

Vid 19-tiden kom transportbussen till slut i väg från Migrationsverket och tog med förvarstagna till Landvetter flygplats. Enligt Migrationsverket är ett 30-tal aktuella för utvisning. Polisen vill inte uppge hur många som var med på bussen. Enligt uppgifter till P4 Göteborg rör det sig om fem personer som kom i väg. 

 – Det känns som en kniv i hjärtat att se ungdomar deporteras till krig, många har inte ens sin familj i Afghanistan, säger en av demonstranterna Sanna till P4 Göteborgs reporter.

Enligt Göteborgs-Posten lyfte planet 22:01 med ett ännu okänt antal personer ombord, från Landvetter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista