Ebba Jaup, ST-läkare på Närhälsan Krokslätt
Ebba Jaup, ST-läkare på Närhälsan Krokslätt

Viktigt att ligga steget före som pollenallergiker

3:19 min

I och med vårens ankomst är det många patienter som söker hjälp för pollenallergi. Men symtomen kan lindras för många om man börjar äta sin medicin innan pollensäsongen dragit i gång.

Snuva, nysningar, ögon som rinner och bland besvär med luftrören, så ser verkligheten ut för många dessa dagar. Till Närhälsan i Krokslätt söker sig många drabbade patienter. 

– Framförallt vad det gäller symtom från ögon och näsa, så behöver man medicinera med antihistamintabletter och kortisonnässpray minst tre till fyra  veckor innan säsongen drar i gång. Det tar så lång tid innan medicinen har full effekt. Man får inte lika bra effekt om man börjar för sent, säger Ebba Jaup ST-läkare på Närhälsan i Krokslätt.  

Hur vet man vad som är allergi eller förkylning?

– Det kan vara knepigt. Om man vet att pollenhalterna är höga och man får kraftiga förkylningssytem, då är risken stor att det kan vara allergi, säger hon. 

Idag görs inte tester för att ta reda på om man har allergi, utan Ebba Jaup förklarar hur man kan ta reda på om man är är allergisk och mot vad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista