En man
Författaren Stig Hansén. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Ny roman om polischef som fälldes för våld mot kvinnor

"Jag har tagit med mig känslan från förhören"
3:08 min

Författaren Stig Hansén har i boken #kvinnofrid skrivit en fiktiv roman baserad på händelserna kring polischefen Göran Lindberg också kallad "Kapten Klänning".

Polischefen Göran Lindberg blev världskänd för sitt stora engagemang när det gällde jämställdhetsfrågor, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor. Därför blev det chockartat när det avslöjades att han begått många sexuella övergrepp mot kvinnor. 2010 dömdes Göran Lindberg för det till 6 års fängelse. 

Författaren Stig Hansén gick igenom allt material, bland annat vittnesmålen, från rättegången noga och skrev sedan  pjäsen "Operation Värdegrund" som framfördes 2013 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och 2014 på Stora Teatern i Göteborg. Boken #kvinnofrid är en fiktionaliserad och fristående fortsättning på den berättelsen.

– Jag är ute efter det psykologiska, hur kunde han komma kvinnorna så nära? Boken följer en kvinna och hennes resonemang, säger författaren och journalisten Stig Hansén som tidigare bland annat varit kulturskribent på GT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".