Flicka som inhalerar astmamedicin
ARKIVBILD Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Läkare: Låg dos av kortisonspray orsakar inte sjukdom

3:02 min

Författaren Linda Skugge berättade i P1 morgon i morse att hon drabbats av Addisons sjukdom. Hon säger att sjukdomen beror på kortisonbehandling mot astma. Det här skapar oro i bland vårdpersonal i Västra Götaland.

Addisons sjukdom innebär allvarlig njursvikt och sjukdomen beror på att kroppens egen kortisol produktion är nedsatt. 

– När jag tagit kortisonspray mot astma har kroppen slutat producera stresshormonet kortisol. Kortisol och kortison är samma sak, säger författaren Linda Skugge. 

Då Monica Arvidsson, överläkare på astma- och allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset, hörde detta på radion i morse blev hon orolig.

– Jag blev orolig över att patienter kanske slutar med kortisoninhalation. Dom flesta som använder denna behandling gör det i låg- eller medelhög dos och då är detta inget vi ser eller i varje fall är det extremt sällsynt. Dom  allra flesta som använder kortisolinhalation mot astma mår bra och har inga allvarliga biverkningar, säger hon.

Däremot känner Monika Arvidsson till att det vid mycket höga doser kan skapa sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista