Patrik Gustafsson står utanför fotbollsstadion Ullevi.
Patrik Gustafsson på Göteborgs Fotbollförbund säger att antalet motionsfotbollsspelare kommer att öka. Foto: Lucas Dahlström/Sveriges Radio

Fotbollen tappar mark i Göteborg

1:22 min

På bara 20 år har Göteborgsregionen tappat hälften av sina seniorlag. En orsak är att ungdomar slutar spela tidigare än förr.

Göteborg har en fotbollsföreningskris enligt Patrik Gustafsson, som ansvarar för utveckling och utbildning vid Göteborgs Fotbollförbund. 

– Man slutar för att det inte riktigt passar ens egna önskemål och det finns en massa annat att göra. 

År 1996 fanns det 328 seniorfotbollslag i Göteborg. 2016 fanns det 158. Bland juniorlagen är minskningen i lag inte lika drastisk, men trenden är ändå negativ. 

Speciellt i de utsatta områdena har antalet juniorfotbollslag minskat och bland tjejlagen finns det inte många lag kvar. Enligt Gustafsson handlar det om att man inte lyckats rekrytera tillräckligt många ledare i de områdena. 

– Och om de inte lyckas rekrytera ledare lyckas de heller inte rekrytera barn, då det krävs ledare för att ta hand om barnen.

Också i övriga Västra Götaland har fotbollen tappat mark, enligt P4 Skaraborg. Sedan år 2000 har antalet ungdomslag i västgötafotbollen minskat med en tredjedel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista